Scooterdagwaarde.nl – alles over de waarde van je scooter en brommer!

scooter rijbewijs

Het scooterrijbewijs of het bromfietscertificaat

Het scooter rijbewijs, ook wel bekend als het bromfietscertificaat, is een belangrijk rijbewijs voor als je graag op een scooter of brommer wil rijden, maar nog niet in het bezit bent van een auto rijbewijs. Maar welk rijbewijs heb je nu precies nodig om op een scooter of brommer te mogen rijden? In dit artikel beantwoorden we deze vraag aan de hand van de informatie op de website van het CBR.

Wanneer een rijbewijs nodig?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je voor het rijden op een scooter of brommer sinds 1 juni 1996 een rijbewijs nodig hebt. Dit geldt ook als je op een snorfiets rijdt die niet harder kan dan 25 kilometer per uur. Wist je dat pas sinds 1 maar 2010 ook het praktijk deel onderdeel is van het rijbewijs? De volledige naam van het bromfietscertificaat is overigens ook veranderd. De juiste benaming van het bromfietscertificaat is tegenwoordig rijbewijs categorie AM. Als je al een autorijbewijs (rijbewijs B) hebt, mag je zonder extra rijbewijs op een snorfiets rijden. Maar als je op een bromfiets of snorscooter wilt rijden die harder kan dan 25 kilometer per uur, dan heb je een speciaal rijbewijs nodig, namelijk het rijbewijs categorie AM.

Wanneer rijbewijs halen?

Om het rijbewijs, of bromfietscertificaat te halen, moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Het rijbewijs kun je halen door het volgen van een scooter theoriecursus en het afleggen van een praktijkexamen bij het CBR. De scooter theoriecursus kun je volgen bij een rijschool of eenvoudig door middel van zelfstudie. Het examen bestaat uit 50 meerkeuzevragen en je moet minimaal 44 vragen goed beantwoorden om te slagen. Je moet dus 88% van de vragen goed hebben, een behoorlijk aantal.

Het scooter praktijk examen

Het praktijkexamen voor scooters bestaat uit een aantal onderdelen, zoals een voertuigbeheersingsexamen en een praktijkexamen op de weg. Tijdens het voertuigbeheersingsexamen moet je verschillende manoeuvres uitvoeren, zoals slalom rijden, een noodstop maken en een denkbeeldige U-turn maken. Het praktijkexamen op de weg bestaat uit een rit van ongeveer 25 minuten waarbij je onder begeleiding van een examinator een route aflegt.

Als je slaagt voor het praktijkexamen, dan krijg je het rijbewijs categorie AM. Met dit rijbewijs mag je op een scooter of brommer rijden, afhankelijk van de categorie waarvoor je examen hebt gedaan. Het scooter rijbewijs AM is geldig voor bromfietsen en scooters met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Het snorfiets rijbewijs AM is geldig voor snorfietsen met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *